In de kloostertuin van het Sint-Michaëlklooster bevindt zich een voormalige hooischuur uit de twintigste eeuw, met daarin een veel oudere historische deur. Op basis van de versiering en de verdeling van de panelen op de deur, lijkt het waarschijnlijk dat de dubbele deur afkomstig is uit circa 1890. Mogelijk komt deze deur uit een herenhuis in Steyl, maar het is onduidelijk uit welk pand precies.
Roberts Kruidentuin
De deur wordt momenteel gebruikt door de mensen van Roberts Kruidentuin, maar verkeert in zeer slechte staat. De Heemkundige Kring Tegelen wil de deur behouden en is daarom een crowdfundingsactie gestart. ‘We willen in 2025 een exacte kopie van de oorspronkelijke deur maken. Daarmee laten we zien dat het vakmanschap niet verloren is gegaan. De historische deur geven we een mooie plek in de schuur, waardoor de nieuwe deur toegang geeft tot de historische deur. Ze zijn daarmee in één oogopslag zichtbaar: oud en nieuw bij elkaar’, laat de erfgoedorganisatie weten.
Frank Kuntzelaers
De Heemkundige Kring heeft beeldhouwer Frank Kuntzelaers gekozen als vakman om het project op te pakken. Kuntzelaers is zelf ook actief in de voormalige hooischuur. Door een lokale vakman te kiezen wil de erfgoedorganisatie aantonen dat het oude vakmanschap nog aanwezig is in het kloostercomplex.
Onderwijs
‘Ook is het de bedoeling dat leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs tijdens de remake op locatie het vakmanschap kunnen zien. Zo zien ze hoe de vakman van ruw hout een eindproduct maakt. We hopen dat het ambacht van meubelmaker hierdoor ook in de toekomst behouden blijft’, schrijft de erfgoedvereniging op haar website.
7.000 euro
Het zal nog even duren voordat de kopie van de historische deur zichtbaar is, zegt John Raijer van de Heemkundige Kring Tegelen. ‘De verwachting is dat de vakman zo’n 500 uur bezig zal zijn met het werk. Er komt veel handwerk bij kijken. We hopen met de crowdfunding en het aanschrijven van fondsen zo’n 7.000 euro bij elkaar te halen. Als de financiering lukt, hopen we de deur rond de zomer van 2025 te presenteren.’
Bron: Omroep Venlo